Jak si vedli starší žáci v podzimní části soutěže?

06.12.2019 12:43

Komentář k podzimní části starších žáků T.J.Sokol Klimkovice - oddílu Házené

Od letošní sezóny se změnil herní systém starších žáku a už se nehrají klasické zápasy každý víkend (jeden zápas za víkend), ale začalo se hrát turnajovým způsobem (3 týmy) co 14 dnů. Hráči vlastně odehrají dva zápasy v jednom dni (buď na soupeřových hřištích, kde sehrajou dvě utkání hnedka za sebou, nebo na domácím, kde hrají jedno utkání, pak mají jeden zápas odpočinek a pak druhé utkání). Na tento turnajový způsob je slyšet hodně kritiky, ale třeba se brzy osvědčí a bude na turnaje více chvály. Mě osobně se to moc nelíbí (můj důvod, strávíte na domácím turnaji více času), ale rodičům se to určitě zamlouvá, neboť si mohou naplánovat co druhý víkend nějaký výlet a tím nezasahují do různých zápasů a turnajů. Takže pro rodiče super, pro trenéry moc ne.

 

Jak se nám starším žákům vlastně v podzimní části soutěže dařilo?

První turnaj jsme hráli na domácím hřišti, kde  jsme měli trochu "papírově" slabějšího soupeře Hlučín a Kopřivnici, od které jsme nevěděli co čekat, jelikož byla nově složeným týmem. Nakonec přijeli bývalí loňští mladší žáci, kteří začínali hrát teprve prvním rokem za starší žáky. Oba celky byly sice slabší, ale i tak začínají někdy kousat a nedávají soupeřům nic zadarmo. Tyto dva zápasy jsme zvládli skvěle a vyhráli jsme obě utkání, takže jsme měli plný počet bodů a tím jsme se zařadili na první místo tabulky.

K dalšímu turnaji jsme zajížděli do Hlučína, tam nás kromě domácích čekal ještě soupeř z Krmelína, s domácími jsme otočili zápas až na konci a vyhráli jsme ho o dvě branky, kdy ještě asi 3 minuty před konce jsme prohrávali.  Druhé utkání se silnějším Krmelínem už bylo trochu náročnější a chyběly nám trochu síly, protože jsme hráli bez střídání, ale i tak kluci dřeli až vydřeli remízu.

Z prvních čtyř zápasu jsme tak měli na kontě tři výhry a jednu remízu. Vyšvihlo nás to na krásné první místo v tabulce po čtyřech odehraných utkáních.

Poté jsme ještě před zimou pořádali druhý domácí turnaj, kde k nám už přijeli trochu silnější soupeři, ale stále hratelní, byl to opět Krmelín a s ním Nový Jičín. S Krmelínem jsme hráli celkem vyrovnanou hru a nakonec v posledních minutách hry soupeř otočil skóre, dal dva góly a my tím prohráli celý zápas o jeden gól.  Pak přišlo na řadu utkání s  Novým Jičínem celý zápas jsme hráli opět vyrovnanou hru a nakonec prohráli o 3 góly, tak těsné výsledky jsme už dlouho neměli. I když jsme obě utkání prohráli, pořád jsme se drželi v popředí tabulky na krásném 3. místě po 6 kolech.

Další turnaj jsme sehrávali na horké Karvinské půdě, proti domácí Karviné a opět Novému Jičínu. Jeli jsme tam bohužel bez brankáře, který byl nemocný a navíc se musel učit, jelikož jeho studium nevypadalo na jedničku. :) Bohužel jsme v té době druhého brankáře neměli a tak se kluci v rozlišovacím dresu střídali v chytání. A tam přišel ten zlom, kdy se to jednomu hráči zalíbilo a řekl, že by chtěl chytat už na pořád, bylo to v zápase proti domácí Karviné, který jsme sice prohráli o 13 branek, ale nechali tam kluci vše a navíc hráli bez střídání a ještě proti prvnímu v tabulce. Další zápas byl s Novým Jičínem, náš nový brankář chytil nějaké Jičínské  jedovaté střely a taky se nám dařilo v útoku, klukům to šlo, ikdyž museli zapomenout na prohru v předchozím zápase. Poločas tak byl  těsný o 3 góly a doufali jsme v obrat. Jenže co se stalo v druhé části hry byla neskutečná drzost Jičínských hráčů, kdy jim trenér o půli musel říct, aby to našemu brankáři házeli na hlavu, protože je prvně v brance a navíc má brýle, takže jsme těmito střelami nakonec celý zápas prohráli o 14 gólů a začali jsme se postupně propadat tabulkou ke dnu.

 

Turnaj, který jsme dále odehráli se uskutečnil ve Frýdku - Místku, proti domácím a opět Karviné, kluci byli vyhecovaní, měli jsme tam dokonce dva brankáře, kteří oba něco vychytali. V poločase vedeme o tři góly a nakonec v prvním zápase s Frýdkem remizujeme, je to škoda a to jsme ještě mohli v posledních vteřinách dát gól a mohli překlonit výhru na svou stranu, ale bod byl zasloužený. Další utkání bylo opět proti Karviné, kde se nám v první půli nepovedlo vůbec nic a první branku jsme dali Karviné až v 15 minutě zápasu, první půli tak byla prohra 2:15 a to ještě brankáři něco vychytali (hraje se na dva poločasy 2x20 minut), o přestávce jsme se trenéři snažili kluky ještě více nabudit. Ve druhé půli už to vypadalo trochu jinak (lépe), vlastně jsme vyhráli druhý poločas my, kluci začali více střílet a dávat branky a nakonec nebyl výsledek tak strašný "jen" 13:25.

 

Poslední turnaj se hrál v Kopřivnici s domácím týmem a Frýdkem - Místkem, na tento turnaj jsme se těšili, že bychom mohli ukořistit nějaké další body, bohužel se nám nepovedlo zvítězit ani v jednom utkání. Hnedka v prvním utkání se zranil náš nejlepší hráč už ve 3. minutě za vyrovnaného stavu a byl nucen odkulhat ze hřiště (do zápasu již nezasáhl), což nás moc mrzelo. Ale kluci bojovali i za něj a snažili se. Brankáři se chvíli střídali, ale pak jsme byli nuceni dát jednoho do hry, aby mohli útočníci aspoň na chvíli spočinout, hodně se mi líbil "brankář", který šel dohry a sázel soupeřům branky. V prvním utkání s Kopřivnicí jsme nakonec prohráli 23:15 do druhého utkání naskočil i zraněný hráč, ale snažil se šetřit nohu, přesto dal soupeři 7 gólů a bohužel jsme prohráli 28:22. Je to škoda, brankáři, kterému se v předchozích turnajích tak dařilo začal pouštět hodně střel a moc nepomohl, ale máme celou zimní přípravu před sebou a věřím, že v ní uděláme opět kus práce a ne jen brankáři se zlepší.

Po tomhle turnaji jsme se propadli na 5. pozici, za námi je již jen Hlučín a Kopřivnice a to pouze o skóre, ale věřím, že se tým zvedne a dožene ztrátu 4 bodů na třetí příčku v jarní části soutěže, vím že to bude těžké, ale my se budeme snažit ať to dáme, když máme brankáře Ondřej Mocsko a Matyáš Martiník.

Tabulka střelců:

Ondřej Hron 94 gólů,

David Macháček 47 gólů,

Tomáš David 24 gólů,

Ondřej Habusta 14 gólů,

Matyáš Martiník 10 gólů,

Tomáš Martiník 9 gólů,

Petr Martiník 7 gólů,

Sebastian Varga a Jan Novák 3 góly,

Jakub Martínek 1 gól.

V zimní pauze nás čekají dva turnaje, které jsou vloženy do soutěže a hrají se s týmy z Olomouckého kraje, jeden ještě teď v Prosinci a druhý pak v Lednu. Před startem jarní části bychom se ještě měli zúčastnit nějakých přípravných turnajů, které pořádají některé okolní týmy a tam dopilujeme některé akce, které máme nacvičeny z tréninku, ale v zápase se je hráči bojí použít. 

 

Chtěl bych tímto poděkovat rodičům, kteří neváhají a vydávají se s námi na turnaje podpořit náš klub a hlavně své děti v zápasech a pomáhají s odvozem. Děkujeme Trenéři Janečka, Dobosz, Zbořil a Maršálek.