Jak jsme si vedli na Pragacupu 2019

22.04.2019 21:32

Starší žáci házené navštívili o Velikonočním víkendu největší turnaj v Evropě v Praze.

 

Plán na Velikonoční víkend byl už od začátku prosince, kdy jsme se přihlásili na největší turnaj v evropě v Praze, kde jsme hráli poprvé asi před 18 lety. Letos jsme jeli teprve podruhé na tento turnaj v historii klubu. Odjížděli jsme ve čtvrtek 18.4. 2019 v dopoledních hodinách vlakem (Leoexpres) ze Svinovského nádraží směr Praha a všichni jsme se už těšili na naše soupeře a hlavně na Prahu. Po příjezdu se čekalo na trenéra na hlavním nádraží, než přiveze pro všechny hráče kartičky, které jsou na ježdění MHD Praha a taky snídaně, obědy, večeře a taky na různé vstupy.

Již v Pondělí před turnajem jsme se dozvěděli, že budeme mít ve skupině velice dobré a kvalitní týmy, které na tento turnaj jezdí pravidelně a umisťují se na výborných předních místech. Ve skupině jsme tak postupně narazili na Švédy, Srby, Chorvaty, Němce (loni 3. místo v tabulce) a jeden tým z Čech, takže to byla velice silná skupina, protože jsme měli soupeře z nejlepších evropských dokonce bych řekl i světových lig. Na turnaj jsme jeli s tím, že kluci si jedou nabrat zkušenosti a hlavně zahrát s jinými a kvalitními týmy a pokud se podaří vyhrát, tak to bude super úspěch, jelikož v historii klubu jsme ještě nevyhráli. Musím říct, že v té době jsem ještě nevěděl, že s takovými týmy z nejlepších soutěží světa budeme skvělými konkurenty, kteří se snažili a drželi výsledky až do konce a bojovali jako lvi. Většinou naši soupeři měli všechny hráče ze dvou ročníku což byly ročníky 2004 a 2005.

Po ubytování jsme vyrazili do nákupního centra Harfa, kde byly tři stánky turnaje, kde trenéři si mohli dát kafe a hráči mohli provádět různé hry, stolní fotbal, kološtěstí, unikovou hru, atd. Taky si tam mohli koupit turnajová trička Prague Handball Cup 2019

 

První dva zápasy jsme hráli v pátek 19.4.2019

 

První zápas jsme hráli se silným týmem Švédska (HK Ankaret) v hale Hostivař, s tímto týmem jsme začínali svůj první zápas na tomto prestižním a skvělém turnaji, kluci byli ze startu zápasu trochu nervózní, jelikož se hrálo ve velké hale, bylo zde hodně diváků, před kterými nikdy nehráli, ale hlavně měli respekt ze soupeře, který byl většinou o hlavu větší, než naši kluci z Klimkovic. Kluci se snažili, rvali se se soupeřem, ale ten byl zkušenější a využíval trháku z našich chyb, které jsme dělali v útoku. Soupeř nám mohl dát ještě více gólů, měli jsme ale štěstí, že David v brance doslova čaroval a všichni jsme koukali, jak skvěle chytal, taky měl dobře postavené branky, jelikož soupeř střílel hodně tyčky a nebo těsně vedle. My jsme, ale taky mohli dát více gólů, neproměnili jsme dvě sedmičky a jelikož byl soupeř větší, tak se přes něj špatně procházelo a hůře střílelo. Výsledek zápasu nakonec škončil naší prohrou 17:10 (poločas 9:4), ale nemuseli jsme smutnit, ani se stydět. Pro nás to byl super výsledek, jelikož jsme s takovým týmem světa o moc branek neprohráli. Na první zápas na takovém turnaji to nebylo vůbec špatné a kluci byli nažhaveni.

 

Branky: Hrabec (4), Hron (4), David (1), Sedlár (1)

 

Po tomto zápase během přesunu na další zápas do jiné haly jsme se stavili na Matějskou pouť, kde si kluci zastříleli ze vzduchovky, koupili něco sladkého na zub a někteří potočili na kolotočích.

 

Druhý zápas jsme hráli s pozdějším vítězem naší skupiny týmem ze Srbska (RA Dinamo), který měl opravdu vysoké a silné chlapce, bohužel jsme prohráli i tento zápas 13:21 (2:9). Kluci už nebyli tak nervózní, opět se rvali a soupeři nedávali nic zadarmo. Soupeř opět využíval našich chyb a taky využíval toho, že měl vyšší hráče, převahu a tak střílel branky z větší dálky a přes naši „malou“ obranu se dobře prosazoval. Bohužel jsme hráli s tímto týmem v takové divné hale, kde podlaha strašně moc klouzala a taky proto se klukům dělaly špatně kličky. Výbornými zákroky nás opět držel David Maršálek, který soupeře vychytával, ale bohužel nemůže chytit vše. Nedařilo se nám moc střelecky a taky jsme neproměnili nějaké sedmičky a i díky tomu je to takový výsledek. Kluci hráli i tak krásný zápas a po zápase už se těšili na večeři a odpočinek po dvou náročných zápasech. Všichni jsme byli natěšeni na další den utkání a to sobotu a věřili jsme si, že vyhrajem.

 

Branky: Hron (5), Hrabec (4), Glomb (1) David (1), Sedlár (1), Macháček (1)

 

V sobotu 20.4.2019 jsme měli na programu tři zápasy a všechny se hraly v hale na Ruzyni

 

Třetí zápas turnaje základní skupiny jsme hráli s týmem z Chorvatska (MRK Metalac 2), na tohoto soupeře si kluci věřili, že vyhrajeme. Utkání se začalo v rychlém tempu a už v první minutě jsme vedli, tak jako tomu bylo skoro v každém zápase. Kluci se už nebáli a kdyby opět soupeř neměl přerostlé některé hráče, tak bychom soupeři nadělili více gólů, než on nám. Kluci se opět snažili a bojovali, ale soupeř začal proti nám hrát osobní obranu na naše dva nejlepší hráče a tak se nám nedařilo střelecky, ani uvolňovat a kupili jsme chyby. Že jsme v zápase vedli, tak nám to bohužel nebylo nic platné, protože jsme i tento zápas prohráli 14:16 (8:7). I když jsme v zápase vedli až do 21 minuty, tak soupeř vyrovnal, my znervozněli a během 5 minut jsme nebyli schopni dát gól a soupeř toho využil, dal nám 4 branky a skóre otočil ve svůj prospěch a utekl nám o 3 branky (12:15) a my se ještě snažili. Snížili jsme na 13:15, ale soupeř dal opět ještě jeden gól a my opět ještě stihnuli snížit na dva góly. V závěru jsme ještě měli přesilovou hru 2 minuty a 10 vteřin do konce, jenže jsme tuto přesilovku nevyužili, což je škoda, mohli jsme alespoň vyrovnat. V této přesilovce jsme gól nedali a soupeř taky ne, a tak výsledek skončil naší prohrou. Když už jsme se dostávali na šestku tak se nám moc nedařilo v zakončení, které jsme buď trefovali do tyček a nebo těsně vedle, nedali jsme i nějaké sedmičky, což zamrzí. David nás opět držel v brance a snažil se jak jen mohl, soupeři nevěděli jak na něj střílet. Škoda, kluci byli velice smutní a museli jsme je uklidňovat, že je to super výsledek a že soupeř byl z lepší ligy, než my, ať si z toho nic nedělají, že hráli výborné utkání, taky jsem jim říkali, že soupeř měl výškovou převahu a že hráli skvěle. Naši hráči byli naštvaní, ale hlavně zklamaní.

 

Branky: Hrabec (6), Hron (4), Glomb (2), David (1), Sedlár (1).

 

Čtvrtý zápas jsme hráli s týmem z Německa (BSV 93 Magdeburg), i v tomto utkání jsme brzy vedli a drželi jsme se skoro až do poloviny utkání, i když soupeř proti nám vytáhl osobní hru na naše dva nejlepší hráče, jako soupeř v utkání předtím. Vedli jsme až do poloviny prvního poločasu, než soupeř převzal zápas do svých rukou a začal diktovat tempo hry, bohužel kolem poločasu, kdy se hra lámala a my byli se soupeřem na vyrovnaném výsledku 6:6 a najednou jsme prohrávali 8:6 poločas. Po poločase soupeř ještě zvýšil náskok a vedl už o 4 branky, které si udržoval až do konce tohoto utkání, my bohužel nedali nějaké sedmičky a trofovali jsme hodně tyčky. Střelecky se nedařilo Ondrovi, který měl spoustu střel, ale málo gólů, a to mě mrzí, protože tento hráč si zasloužil dát gólů na turnaji více. Nakonec jsme prohráli 16:12 i tento zápas a to s třemi obry na spojkách, kteří se přes naše malé hráče dobře prosazovali. Opět se nás snažil ze zadu podpořit David v brance, který tým držel. Po tomto zápasu bylo jasné, že jsme poslední ve skupině a kluci byli strašně moc naštvaní. Ale nemuseli věšet hlavu, jelikož opravdu jsme se snažili je podpořit, že nehráli tak špatně a že hráli vyrovnaný zápas.

 

Branky: Hrabec (9), Hron (2), Glomb (1)

 

Pátý a poslední zápas jsme hráli s Českým týmem z Jičína (v čechách), tento tým měl jednoho hráče, který byl moc velký a silný, dával všem týmům nejvíce gólů. Soupeř na nás chtěl hrát osobní obranu, opět na naše dva nejlepší hráče, jenže my jsme udělali velikou změnu v sestavě, celý tým jsme přeházeli a tak jsme hráli takto, Hrabec pravé křídlo, David Tomáš pivot, Glomb střed, Varga pravá spojka, Sedlár levá spojka, Hron levé křídlo. Soupeř se ptal, co to znamená a byl z toho vyhukaný, jelikož nemohl hrát to, co chtěl a to osobní obranu, protože kluci hráli jinde, než měli hrát a to Hron levá spojka, Hrabec střed, Sedlár pravá spojka, Varga pravé křídlo, Glomb pivot, David Tomáš levé křídlo. V obou poločasech jsme nechytli začátky a tak jsme už od začátku prohrávali o 4 branky, ale pak se na chvíli kluci chytili a snížili náskok soupeře na 4:6 a pak 5:7, je škoda, že jsme to trochu více ještě nedotáhli, kluci na to měli. Ve druhém poločase jsme ještě snížili na 8:11, ale to už bylo vše a soupeř dal 5 gólů v řadě, když nám utekl až na 16:8, a s tím už se nedalo moc dělat, takže jsme prohráli nakonec i tohle utkání 11:19 a skončili jsme ve skupině poslední bez bodu a čekali jsme na nedělního soupeře, kdo to bude.

Branky: Hron Ondřej (5), Hrabec (3), Glomb (3).

 

Neděle 21.4.2019 nás čekaly vyřazovací zápasy play off – B

V těchto zápasech jsme když vyhrajeme mohli hrát další utkání, když prohrajeme tak končíme.

 

Chytili jsme silné Němce (HV Bad Schönborn), kteří skončili v jiné skupině na čtvrtém místě, naši chlapci si opět věřili. Po příjezdu do haly Jižní Město jsme koukli na soupeře a kluci si řekli, vyhrajeme, není jich moc, jenže v průběhu rozcvičky soupeři dorazili další posily a my věděli, že to bude opět těžký zápas. Někteří naši kluci říkali, proč zase hrajeme s tak vysokými soupeři? A já jim řekl, že nevím a že mě to taky štve, ale nemůžeme si přece vybírat. Pak jsem jim řekl, jak budeme hrát, koho držet osobně a taky jsme tak hráli. Opět jsme vedli, ale už ne jen 1:0, ale už i 2:0, to byl pro nás úspěch, jenže soupeř rychle otočil a po chvíli vedl on 4:2, jenže my se nenechali zahanbit a v sedé minutě už to bylo opět vyrovnané 4:4. Poté, ale soupeř začal rychle tahat za nitky a začal utkání řídit vedl už o pět až šest branek, my bohužel nemohli dát teamový time out, mysleli jsme že utkání už je ztracené, o poločase jsme prohrávali 7:13. Jenže po přestávce začali tahat za nitky naši kluci a v čase 27:48 jsme byli jen gól od remízy, kluci se hecovali a je škoda, že jsme nehráli ještě o chvíli déle, protože bychom mohli v utkání vyhrát my, tomu jsem už věřil. Takto jsme sice prohráli 25:22, ale i tak jsme v utkání nechali vše a mrzí mě, že tak skvělý tým, který jsme na tomto prestižním turnaji měli nevyhrál alespoň jeden, dva, nebo klidně mohl i tři utkání, jelikož na ně měli na víc, bohužel nám utekl vždycky začátek poločasu, jak prvního tak druhého. :(

Branky: Hrabec (11), Hron (7), David (2), Glomb (1), Macháček (1).

 

Na turnaji jsme měli našeho nejlepšího hráče Jana Hrabce, který skončil v top 30 hráčů na krásném 29 místě v tabulce střelců. Taky bych chtěl dodat, že z českých hráčů je na pomyslné 7 příčce, což je úspěch v takové konkurenci 120 týmů, které tam byly ve starších žácích. Gratuluji mu.

 

Celkově bych k turnaji řekl, že se tam klukům líbilo, moc si užívali každého zápasu, přejezdů si taky užívali, dokonce jsme se stihli projít i po Praze, podívat se na nějaké památky, jen tak se pokochat. Těší mě, že nás přímo do Prahy přijeli podpořit někteří rodiče, rodinní příslušníci, kamarádi, fanoušci. Vyjmenuji je: Vojta, Mário, Dominik s Petrem, paní Davidová, pan Mocsko snad jsem na nikoho nezapoměl, děkujeme za podporování od rodičů přes SMS a telefony, taky velice moc děkujeme za skvělou atmosféru fanouškům Polanky (Hlasivky, bubny, řehtačky a trubky), kteří nám v minimálně třech zápasech fandili a my si připadali neskutečně skvěle. Tento turnaj jsme si užili a už se těšíme, že vyrazíme na další. Bylo nám tam skvěle a děti si zasloužily někam takhle vyjet. Kluci alepsoň mají za sebou utkání se skvělými týmy z cizích zemí a nabrali hodně zkušenosti, které využijí v naší lize, což je strašně super. A Myslím si, že jsme městu a naší házené v Klimkovicích ostudu neudělali, na to že nemáme halu a trénujeme v zimním období v malé tělocvičně ZŠ, tak jsme udělali kus práce se všemi trenéry a tento tým dobře poskládali a za to všem děkuji. Už se těším na další roky, děkuji všem hráčům, kteří se zůčastnili, rodičům za podporu, protože bez toho bychom nikam nejeli a taky děkujeme za pěkné a milé přivítání v 23:30 na Svinovském nádraží. Díííííííííííííky moooc. Fotky z nějakých zápasů v rajčeti a na FB Zdeňka Zbořila.

 

Tohoto turnaje se zúčastnili hráči: Jan Hrabec, Jan Glomb, David Maršálek, Ondřej Hron, Tomáš David, Lukáš Vavroš, David Macháček, Ondřej Mocsko, Maxmilián Sedlár a nejmladší Sebastián Varga.My měli hráče ročníku 2004 (3 hráči), 2005 (3), 2006 (3) a jeden hráč byl 2007.

 

Trenér Michal Janečka a vedoucí Jan Gerlich